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Dear Representative Armstrong: 

You have requested my opinion on a question about the number of votes required 
to pass certain motions in a meeting of the school board. You give the following 
background for your request: 

For years the LRSD Board of Directors has conducted its meetings 
in accordance with the procedural requirements found in Robert's 
Rules of Order. According to Robert's Rules, there are a number of 
procedural motions which require a greater number of votes than a 
simple majority. The LRSD Board is concerned that following 
Robert 's Rules of Order may put the LRSD Board of Directors in 
conflict with A.C.A. § 6-13-619(c)(l)(C) if that statute is read to 
apply to procedural as well as substantive motions. Section 6-13-
619( c )(l )(C) states that "[a] majority of a quorum voting 
affirmatively is required for the passage of any motion or 
resolution." With respect to procedural motions such as suspending 
the rules or calling a question, however, LRSD has followed the 
Robert's Rules requirement of a two-thirds vote. 

With this background in mind, you ask the following question: 

May LRSD lawfully follow Robert's Rules of Order with respect to 
such purely procedural motions and follow A.C.A. § 6-13-
619(c)(l)(C) only with respect to substantive motions? 
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RESPONSE 

It is my opinion (1) that section 6-13-619( c) applies to all motions and resolutions, 
regardless of whether they are procedural or substantive in nature; and (2) that 
section 6-13-619( c) only establishes the minimum (not the maximum) vote 
required for the passage of motions and resolutions. Thus, there is no reason to 
think that, by enacting section 6-13-619(c), the General Assembly intended to 
prohibit school boards from requiring a higher vote on certain procedural motions. 
Therefore, in my opinion, a school board is free to adopt the requirement in 
Robert's Rules that the passage of certain procedural motions requires a two-thirds 
vote. 

DISCUSSION 

Section 6-13-619(c)(l)(C) states that "[a] majority of a quorum voting 
affirmatively is required for the passage of any motion or resolution." Before 
directly addressing your question, I need to clarify how I will use the term 
"procedural motion" and make two preliminary observations about section -619. 

Your question asks about the vote requirement for "procedural motions" and 
alludes to the requirement in Robert's Rules governing such motions. In one sense, 
all motions are "procedural" in nature because a motion just is the procedural 
device by which a deliberative body considers a topic. Though you do not define 
what you mean by "procedural," you offer two examples of such a motion: 
suspending the rules 1 or calling a question.2 For purposes of this opinion, I will use 
the term "procedural" to refer to the 26 kinds of motions that Robert's Rules 
specifically designates as requiring a two-thirds vote. 3 Examples of such motions 
include motions to take up a question out of its proper order, to suspend the rules, 
to limit or extend limits of debate. 

1 Robert's Rules defines a motion "to suspend the rules" as follows: "When an assembly wishes 
to do something during a meeting that it cannot do without violating one or more of its regular 
rules, it can adopt a motion to Suspend the Rules interfering with the proposed action-provided 
that the proposal is not in conflict with ... local, state or national law .... " RONR (11th ed.), p. 260. 

2 A motion to "call the question" is an informal way of making a motion for the "previous 
question," by which one seeks to immediately close debate and "bring the assembly to an 
immediate vote on one more or pending questions." RONR (11th ed.),§ 16 at pp. 197, 202. 

3 This list can be found in the "gray pages" at the back of Robert's Rules (11th ed.), specifically§ 
VI, pp. 44--45. 
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With this definition of "procedural motion" in mind, we can move to the first 
preliminary observation regarding section -619( c ). It seems clear that 
subsection -619( c )(1 )( C) applies to all motions and resolutions, regardless of 
whether they are procedural or substantive in nature. This is evident because the 
provision states that a "majority of a quorum voting affirmatively is required for 
the passage of any motion .... " (Emphasis added.) Because this subsection is 
clearly intended to apply to all motions, the statute will not support the view that 
the phrase "any motion" is only referring to substantive motions. 

The, second preliminary observation is two-fold. First, section 6-13-619( c) clearly 
establishes that a simple majority of the quorum is (at least) the minimum vote 
required for the passage of any motion. Second, nothing in section -619 clearly 
addresses whether the General Assembly intended that a simple majority of the 
quorum be considered the maximum vote requirement. 

In my opinion, a court would probably rely on some or all the following inferences 
from section -619 to conclude that section -619( c )(1 )( C) does not prohibit school 
boards from establishing a higher vote requirement for certain motions. 

First, section -619 as a whole seems mainly concerned with what is minimally 
required for the school board to conduct business. Section -619( c) is almost 
entirely concerned with addressing the number of persons who must be present to 
validly convene and conduct a meeting at which official action can take place. For 
example, subsection -619(c)(l)(B) requires that no vote may take place until a 
quorum has been "established or restored." And subsection -619(c)(l)(A) requires 
that a board member must be "physically present at a meeting" to be counted for 
purposes of establishing a quorum. Subsection -619(c)(2) defines a "quorum" as a 
majority of the membership of the entire board of directors. These provisions are 
all designed to establish the minimum requirements for the board to conduct 
business. The fact that subsection -619( c )( 1 )(C) is set within this context provides 
moderate evidence that the provision is also setting the minimum standards for 
voting. 

Second, the General Assembly probably did not intend section -619 to 
exhaustively cover all rules governing board meetings. This is evident because 
section -619 itself does not address all matters that might arise in a meeting. For 
example, the provision does not address how motions are to be made or whether 
they require a second. In addition, though the statute clearly says a vote cannot be 
taken when a quorum has not been maintained, the statute does not indicate 
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whether debate may continue in the absence of the quorum. The statute also does 
not address how votes are to be tabulated-whether by voice, by hand, by 
standing, or by ballot. But Robert's Rules addresses all these matters. 4 Therefore, 
it seems that the General Assembly did not intend for section -619 to foreclose 
school boards from adopting local rules that govern these more detailed matters, 
which would certainly include how boards handle procedural motions. 

Third, nothing in the wording of subsection -619( c )(1 )(C) technically prohibits a 
two-thirds vote on certain motions. The provision does not state that "a majority of 
a quorum voting affirmatively is sufficient for the passage of any motion or 
resolution."5 Rather, the provision states that a majority of a quorum is "required" 
for the passage of any motion. This language is consistent with a locally-adopted 
rule that certain motions only pass upon a two-thirds vote of the quorum, for a 
two-thirds vote necessarily includes a majority. 

In short, while the statute's language could certainly be clearer, it does not 
necessarily lead to the view that school boards are prohibited from adopting higher 
vote requirements. 

A final reason can be found in the rationale for requiring a two-thirds vote on 
procedural motions. Such motions change the rules by which a deliberative body 
typically abides. Those rules are usually in place to ensure the efficiency and 
efficacy of the deliberative process and to protect the individual rights of voting 
members. If a deliberative body can alter the procedural rules by a mere majority 
vote, the body runs the risk of impinging on the individual rights of members who 
are in the minority. Thus, Robert's Rules describes the two-thirds vote requirement 
for procedural motions as "a compromise between the rights of the individual and 
the rights of the assembly."6 The General Assembly could certainly prohibit 

4 See generally Robert's Rules (1 Ith ed.)§§ 4 (on motions in general), 10 (same), 40 (continuing 
debate in absence of a quorum), 44-45 (voting). 

5 The General Assembly sometimes does specify when a majority vote will be sufficient. See, 
e.g., A.C.A. §§ 2-2-1 lO(c) ("For the purpose of amending articles of association [of an 
agricultural cooperative association] ... a majority vote of the votes cast at a meeting at which a 
quorum is present, in person or by proxy, shall be sufficient to adopt amendments."); I 4-233-
108(f)(2) ("A majority of the votes which all directors [on the board of a sanitation authority] are 
entitled to cast shall be necessary and sufficient to take any action or to pass any resolution."). 
(Emphases added.) 

6 RONR (1 lth ed.), p. 401. 
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school boards from such a compromise, but nothing in section 6-13-619 seems to 
do so. 

For the foregoing reasons, it is my opinion that section 6-13-619 does not prohibit 
school boards from establishing higher vote requirements on certain motions. As 
this office has opined on several occasions, local deliberative bodies can adopt 
their own rules regarding the conduct of their meetings as long as those rules do 
not conflict with state laws. 7 Therefore, ai school board may use Robert 's Rules to 
cover matters that section 6-13-619 leaves open, which, in my opinion, includes 
the two-thirds vote requirement for certain motions. 

Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 

Sincerely, 

Attorney General 

DM:RO/cyh 

7 See generally Op. Att'y Gen . No. 2011-034 (and opinions cited therein) ("Deliberative bodies 
have the right to adopt rules of procedure. Such rules, however, must be exercised in conformity 
with existing laws. In the absence of rules prescribed by statute or adopted by the governing 
body, the general parliamentary law prevails."). (Internal quotations omitted.) 


